blog-image

Z KUŞAĞI VE EĞİTİM

Z Kuşağı ve Eğitim

Bilginin olmazsa olmaz bir yapıya dönüştüğü günümüzde, bilginin sadece edinilmesi değil aynı zamanda işlenmesi için çeşitli yöntemlerin geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan, bilginin aktarılacağı ortam ve kitlenin özellikleri, bilginin işlenmesi açısından da önemli bir rol oynamaktadır.

Z kuşağı olarak nitelendirilen kitle, 1995 yılı ve sonrası nesli ifade etmektedir. “I-Generation”, “Generation-Me” ve “Post-Millenials” olarak da bilinen Z kuşağı;

  • Aynı anda birden fazla iş yapabilen,
  • Gerçeklere, verilere ve açıklamalara anında erişim arzusu olan,
  • Teknolojiyi karşılaştıkları hemen hemen her şey için bir çözüm aracı olarak kullanabilen

ortak özelliklere sahip bir nesil olarak karşımıza çıkmaktadır.

Eğitim Alanında Z Kuşağı Özellikleri:

  • Önceki nesillere göre bilgiyi daha hızlı öğrenip daha hızlı unutmaktadırlar.
  • Yüksek öğrenimi sadece diploma edinmek olarak değil aynı zamanda kendilerini sosyal ve alansal anlamda geliştiren bir yapı olarak görmektedirler.
  • Sadece dinleyici olmak onlar için sıkıcı olduğundan, yalnızca ders anlatımını içeren klasik eğitim anlayışı artık ilgilerini çekmemektedir. Daha çok aktif bir eğitim anlayışı ile sürece dahil olarak bilgiyi özümseme eğilimindedirler.
  • Öğrenme sürecinde, kendilerinden bir şeyler katmayı ve etkileşimli bir ortam yaratmayı sevmektedirler.

Bu bağlamda, Z kuşağının beklentilerini, bilgi ve eğlencenin merkezinde olacakları, iletişim ve etkileşim kuracakları, bireysel ya da çoklu diyalogları kendilerinin şekillendirecekleri bir eğitim anlayışı belirlenmesi gerekmektedir. Aktif öğretim, Z kuşağının bilgi ile bağlantı kurmasını sağlayan ve diyaloğu teşvik eden bir çalışma yöntemi olarak tercih edilmelidir. Aktif öğretimin başarılı olması için, yalnızca lineer bir sunum veya videodan daha fazla yaratıcılığa ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgi aktarımı sağlanırken, özellikle günümüzün bağımsız, teknoloji meraklısı Z kuşağına hitap eden ve iş birliğine yönelik teknikleri ve görsel iletişimi kullanmak önem taşımaktadır.

Unutmamak gerekir ki, başarılı aktif öğretim; diyalog, teknoloji ve yeni ortamlardan oluşan yaratıcı bir kombinasyonla elde edilmektedir.

https://newspdr.com/

İrem Fulya Özkan

Akademisyen / Tasarımcı

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!