blog-image

ATALARININ SEÇİMLERİ SENİ… SENİN SEÇİMLERİN GELECEK NESİLLERİ ETKİLİYOR…

ATALARININ SEÇİMLERİ SENİ… SENİN SEÇİMLERİN GELECEK NESİLLERİ ETKİLİYOR…

Seçimlerimizin ve kararlarımızın nihai sahibi bizleriz. Yine de geçmiş nesillerden ve yetiştiğimiz çevreden etkileniriz. Epigenetik aktarım geçmiş nesillerle gelecek nesilleri birbirine bağlıyor olabilir. Epigenetik aktarımda yapılan araştırmalar sonucu DNA yoluyla önceki nesillerin yaşadıkları genlerimizde yaşamaya devam ediyor. Özellikle bilinen travma, savaş, tecavüz ve benzeri sarsıcı yaşam deneyimleri nesiller boyu etki edebiliyor.

Sarsıcı yaşam olayları fark edilip kabullenilmediği, kişinin kendi içinde bile yüzleşemediği zamanlarda gelecek nesillere miras olarak kalabiliyor. Bunu ben çözemedim sonraki nesil çözebilir, sonuçta benzer DNA yapılarına sahip oluyoruz. Önceki nesiller bunu bilinçli şekilde yapmamışlardır, o dönemde insan psikolojisi ve insan sağlığı pekte önemli değildi, düşünsenize savaş dönemlerinde yaşadıklarını sadece kişi bedeninden koparak atlatabildiği dönemden bahsediyoruz. Çok yüksek travma kişiyi sarsar kendi bedenini hissedemeyecek hale getirebilir ya da kişi kendini dışardan izler halde bulabilir. Hissettiği acı kendisini aşıyor haldedir.

O dönemlerde insanlar sadece hayatta kalmaya çalıştılar. Önemli olan kendi nesillerini sürdürmekti.

Peki ya şu an bizler hayatta kalmaktan daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz çünkü nispeten o dönemlere göre daha güvenli bir yaşam sürüyoruz. Yine de ata soylarından gelen ve çevre ile tetiklenen travmalar ve yaşam olayları bizleri de etkileyebiliyor.

Domino Taşı etkisi gibi bir nesil öteki nesli etkiliyor. Tüm taşlar düz şekilde dururken geçmişten gelen  atalardan birinin epigenetik aktarımı diğer nesli de etkileyebilir.

Bu etkiden nasıl korunabiliriz? Aile geçmişi hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursak bu o kadar bizi geçmiş travmalardan koruyabilir.

Kolektif bilinç dışı etkisi olduğu için atalardan gelen etkiler bizleri etkiliyor. Bilinç dışından aktarım alıyoruz, bilinmeyenler kendini sonraki nesillerde açığa çıkarıyor. Bu yüzden yaşanılan acılardan, çekilen çilelerden konuşmak her zaman daha doğru olacaktır.

Kolektif bilinç dışı konuşulmayanların açığa çıkmasını sağlar. Nesilleri etkileyen aralarında sese dökülmeyenlerdir. Bu konuda aklıma gelen ataerkil yapıdaki kadınlar oluyor tacize ve tecavüze maruz kalan kadınların bunu sesli söylemesi bile sadece kadının suçlanmasına sebep oluyordu. Günümüzde bile halen ataerkil yapı sebebi ile kadın bir erkek tarafından zarara uğradıysa ataerkil yapı kadını suçlama eğilimindedir.

Bu da maalesef ki kadının yaşadığı acıyı, hissettiği çaresizliği arttırır ve susmasına bile sebep olabilir. Sustuğu için daha da acı çeker.  Doğrusunun bu olduğunu düşünsenize adaleti bile sağlamak için adım atamıyor. Bu çok acı verici olmalı…

Peki ya erkekler ataerkil toplumda sen her şeyi yaparsın diye büyütülmüyor mu?

Bunun etkisi kadına saygı duymayan onu ikinci sınıf gören erkek nesline sebep oluyor. Şu an bunları değişme şansımız var söylediklerimiz kadın ve erkeği eşit tutmalıdır. Kadın yaparsa erkekte yapar. İkisi de özgürdür, dünya ana hepimizin evidir.

Bizler sonraki nesilleri büyüten veya büyütecek nesilleriz. Bir bireyin değişimi diğer nesilleri ve toplumu da etkiler. Kolektif değişim sadece bir bireyin kendisinin değişmesi ve yetiştirdiği çocuğu doğru şekilde büyütmesi ile değişebilir.

Şu anki seçim ve karar sana ait gibi görünse de eşit ve adil olduğun zaman bu sonraki nesillere de yansıyacaktır. Tıpkı ağacı suladığımızda kökten gövdeye, gövdeden ağacın dallarına, ağacın dallarından meyvelere suyun ulaşmasına benzer nesillerin değişimi her nesil sonraki ve önceki nesillerine bağlıdır. Geçmiş atalardan alınan olumlu özellikler ve gelecek nesillere şu anki seçimlerinizle aktaracağınız olumlu özellikler olacaktır. Seçimlerinizin size ve gelecek nesillerinize umut, huzur, sağlık, mutluluk, bolluk ve bereket getirmesi dileklerimle sevgiler…

https://newspdr.com/

Emine Sontaş

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!