blog-image

Rahatsızlık Sürecinde “BİZ”

Vücudumuzda bir şeyler ters gittiğinde nasıl fark ederiz? Vücudumuza ilişkin farkındalık düzeyimiz artmaya başlar. Daha çok hissederiz her hareketimiz, vücut bütünlüğümüzü, aslında “normalde nasıl olması gerektiği”ni. Ağrı, acı, halsizlik, hareket veya nefes alma güçlüğü, uyku sindirim veya boşaltım problemleri…

Normal ve normal olmayan arasındaki farkın anlaşılması ile problemin ne olduğu safhasına geçiş yapılır? “Erken tedavi önemli!” önermesi tıp alanında hep önemli olmuştur. Erken tedavi için erken tanı, erken tanı için erken bir zamanda vücudu fark ediş gereklidir.

Vücuttaki problem fark edildikten sonra sıra tanı koyulmasına gelindiğinde süreç bazen uzayabilir, tetkikler vücudu daha çok hırpalayabilir, sosyal çevre tarafından anlaşılmama, ötekileştirilme durumları ortaya çıkabilir. Süreç kimi zaman bu denli yorucu, yıpratıcı, her an vazgeçmenin eşiğinde yaşanılsa bile vazgeçilmemelidir. Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için ömrün kısa bir zamanına rast gelen bu süreç bir şekilde sürdürülebilmeli ve sonuçlandırılmalıdır.

Haftalar, aylar veya senelerce süren teşhis süreci, takip aşaması, farklı hastalık şüpheleri ile hatalı tedavi yöntemlerinin uygulanması, sonuç alınamaması, hastane sürecinin öncesi ve sonrası karşılaştırması söz konusu olduğunda kişi bazen bunalıma girebilir, zor anlar yaşayabilir, duygu durumunda sık sık değişim söz konusu olabilir.

Kişinin yakın ilişkide bulunduğu kimselerin ve sosyal çevrenin desteği oldukça önem kazanmaktadır. Teşhis koyulduktan sonraki süreç keza kişi için daha az yıpratıcı olabilir. Çünkü tedavi süreci, sebepler sonuçlar, neler yaşanacağı, hayatın nasıl şekillendirilmesi gerektiği büyük ölçüde planlanmıştır. 

Maalesef rahatsızlığın büyüğü küçüğü, ağrılısı ağrısızı, çok önemlisi daha az önemlisi yoktur. Kişinin mevcut beden ve ruh sağlığı bütünlüğündeki herhangi bir eksiklik, kayıp, bozukluk, rahatsızlık bazen bir alanı bazen tüm yaşamını etkileyebilir.

Sözlerimiz, eylemlerimiz, mevcut durum içerisindeki duruşumuz rahatsızlık yaşayan kimse için önemlidir. Hayata, yaşama, nefes almanın gücüne değer verelim. Her nefesimiz her anımız çok önemli. Kıymet verelim. 

https://newspdr.com/

Ayşe VAROL

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!