blog-image

SINAV ÖNCESİ MOTİVASYON

Motivasyon, bireylerin belirli bir amaca ulaşabilmek için kendi istek ve arzularıyla harekete geçme çabaları olarak tanımlanır. Motivasyon bireyin daha etkili ve başarılı olabilmesi ihtiyacı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Yüksek motivasyonlu kişiler yaptıkları işlerde daha başarılıdır. Haziran ayına girmişken bir çok öğrencinin kaygı düzeyi de artmakta ve motivasyonları artan kaygı ile azalmaktadır. Çünkü birçok öğrenci için sınav dönemi yaklaşmaktadır. 8.sınıf öğrencileri için LGS, 12. Sınıf ve lise mezunları için YKS ve AYT, üniversite mezunu öğrenciler için KPSS ve daha bir çok sınava az süre kalmıştır. Bu sınav isimleri bile birçok öğrenci için kaygı oluşturmaktadır. Bu kaygı ise çoğunlukla aile ve çevre tarafından öğrenciden yüksek beklentiden dolayı oluşmaktadır. Öğrencide oluşan bu beklenti de sınavdan önce ya başarısız olursam düşüncesine dönüşür. Öğrencinin motivasyonu düşer. Böylece öğrencinin kaygı düzeyi de artar. Şunu unutmamalıyız ki orta düzeyde kaygı her zaman olumlu iken, kaygı düzeyi yükseldikçe öğrenciler açısından başarısızlık da beraberinde gelir. Yüksek kaygı öğrencinin motivasyonu düşürür. Öğrencinin motivasyonun artırılması için en önemli görev aileye düşmektedir. Bazı cümleler ise motivasyonu düşürüp baştan kaybettirir. “Bu sınav senin her şeyin”, “Yeterince ders çalışmıyorsun”, “Senin için çok fedakarlık yaptım”, bu cümleleri kurmak öğrencinin motivasyonunu daha düşürür.

Sınavda başarı için çalışmak ne kadar önemliyse öğrencinin motivasyonu da başarı için o kadar önemlidir. Bazı öğrenciler sınava yeterince çalışsa da kafasının bir köşesinde ya başarısız olursam düşüncesi yatmaktadır. Evet ya başarısız olursam! Öğrenci bu olumsuz düşünceyi kafasında büyüttükçe daha olumsuz düşünceler kafasını meşgul eder. Bu da başarısızlığı beraberinde getirir. Bu düşünce insan zihnine geldiği an öğrencilerin mutlaka bunun tam tersini düşünmeye çalışmalı ve olumlu hayal kurmalıdır. Peki motivasyon için öğrenciler neler yapabilir? İlk yapmaları gereken şey kendilerine vakit ayırmaktır. Bu vakitte sevdiği etkinlikler yapılabilir, müzik dinleyebilir, arkadaşları ile vakit geçirebilir. Ancak müzik dinlerken arabesk tarzı müzikler öğrencinin motivasyonunu düşüreceği için bu tür müziklerden uzak durmaları onlar için avantajdır. Yine bazı öğrenciler kendilerine vakit ayırdığında bunu zaman kaybı olarak değerlendirir. Bu yanlış bir düşüncedir.

Her öğrencinin mutlaka bir hedefi olmalı bu hedefe ulaştığını hayal etmelidir. Öğrencilerin kendi hedefine ulaştığını hayal etmeleri onları daha motive edecektir. Ailelerin sınav sonucu olasılıklarını konuşmaları ve öğrencinin başarısızlık durumunda bile olası alternatif üzerine bir defa dahi olsa konuşulmalıdır. Bu öğrenciyi daha motive edecektir. Yapılan birçok araştırmaya göre ders dışı sosyal etkinlikler hem öğrencilerin motivasyonunu artırmakta hem de öğrencilerin ders başarısını artırmaktadır. Öğrencilerin yaklaşmakta olan sınav öncesi mutlaka sosyalleşmeli ve bu tür etkinliklere katılmalıdır. Öğrenciler mutlaka kendine güvenmeli hayallerini, gerçekleştirdiğini düşünmeli ve buna bağlı olarak çalışmalıdır. Asla motivasyonlarını düşürmemeli ve kendilerine güvenlerini asla kaybetmemelidir. 

https://newspdr.com/

Mehmet Arslan

Merhabalar ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Arslan. Lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Gaziantep üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptım. Halen Milli Eğitime bağlı Okul Psikolojik danışmanı olarak Diyarbakır'da görev yapmaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!