blog-image

SİBER ZORBALIK

 SİBER ZORBALIK

İnternet, akıllı telefon, sosyal medya platformların hızla yaygınlaştığı bu çağda hayatımıza girendir siber zorbalık. Siber zorbalık iletişim teknolojisini olumsuz bir ürünü olarak ortaya çıkmış ve çocuklardan yetişkinlere kadar her yaştan kişinin karşılaştığı olumsuz bir durumdur. Siber zorbalık teknolojinin yaygınlaşması, sosyal medya platformlarının artmasıyla artmaktadır. Yapılan araştırmalar da bunu göstermektedir. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yaptığı bir araştırmaya göre 15 ve 24 yaşındaki çocuk ve gençlerin yüzde 70,6’sının sanal ortamda siber zorbalığa maruz kaldığını bildirmiştir.

Siber Zorbalığın Nedenleri

Siber zorbalığın içsel ve dışsal olarak nedenleri bulunmaktadır. Siber zorbalığın içsel nedenlerine baktığımızda insanların birbirlerine üstünlük kurmak, karşı tarafı kıskanmak, kendi can sıkıntısını gidermek, eğlenmek, siber mağduru kışkırtmak ya da hayal edinilen bir yeni kişilik denemek için siber zorbalığa başvurmaktadır. Siber zorbalığın dışsal nedenlerin baktığımızda daha çok arkadaş çevresinden kaynaklanan nedenler, mağdurun karakteristik özellikleri ve aile, okul, kültür gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır.

Siber Zorbalığın Etkileri

Siber zorbalığın kişilerde duygusal, fiziksel, sosyal ve akademik olarak olumsuz etkisi bulunmaktadır. Siber zorbalığın duygusal etkileri arasında korku ve endişe, üzüntü, utanma, kırgınlık, stres ve öfke, travma sonrası stres bozukluğu yer alır. Siber zorbalığa maruz kalan kişilerde fiziksel etki olarak uyku sorunu, kabus görme, kilo değişimi gibi fiziksel belirtiler görülmektedir. Siber zorbalığın sosyal etkileri arasında başkalarına güven sorunu, özsaygının düşmesi, arkadaş ve aile ile iletişim sorunu ve yeni arkadaşlıklar edinmede zorluk yaşama gibi olumsuz etkiler görülmektedir. Siber zorbalığın akademik etkileri arasında okul başarında düşüş, okula gitmekten korkma, öğrenmede sorunlar yaşama gibi olumsuz etkiler görülmektedir.

Siber Zorbalık Nasıl Önlenir

Siber zorbalığı önlemek için bazı önlemler almak gerekmektedir. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz. Yabancılara telefon numaralarını vermemek ve kendi kişisel bilgilerini yabancılara paylaşmamak, sosyal medya internet şiflerini kimse ile paylaşmamak, belirli hallerde telefon numarasını, internet ve sosyal medya şifrelerini, profillerini ve kullanıcı isimlerini değiştirmek, kendilerini rahatsız eden kişileri hemen engellemek ve arkadaş listesinden hemen çıkarmak, kendilerini tehditler eden mesaj içeriklerine yanıt vermemek ve gerekli hukuki yerlere kanıt olarak bu mesaj içeriklerini saklamak, sosyal ortamlarda yabancı kişilerle arkadaşlık kurmamak, siber zorbalık olaylarında durumu anne babalara, öğretmene ve güvenilir bir yetişkine paylaşmak ve yardım istemek gibi önlemler alınmalıdır.

https://newspdr.com/

Mehmet Arslan

Merhabalar ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Arslan. Lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Gaziantep üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptım. Halen Milli Eğitime bağlı Okul Psikolojik danışmanı olarak Diyarbakır'da görev yapmaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!