blog-image

Şefkat ve Şehvet: Kız Çocukları

Çocuk ve Yetişkin Dili

Çocuk ve yetişkinin dilinde farklılıklar vardır. Çocuk şefkatin dilini, yetişkin şehvetin dilini konuşur. Burada şehvetten kasıt cinselliktir ve bu dil karışıklılığı çocuğun ilk ruhsal çatışması, ilk travması olur. Bu konuyla alakalı bir örnek vermek gerekirse, bir anne veya baba kız çocuğuna "bacaklarını kapayarak oturmasını" söylediğinde şehvetin diliyle konuşmuş olur. Bundan böyle çocuğun bedeni çok erken biçimde cinselleştirilmiş bir bedene dönüşmüştür. Eğer çocuk bedeni çok erken biçimde muhafazakar söylemlerle veya anne babayı çıplak görme, çocuğun cinsel bölgelerinin temizliği, anne baba ile birlikte yatma vb. gibi fazla bir cinsel uyarılıma maruz bırakılırsa, uyarılmanın yol açtığı kaygı kendini gösterecektir. 

Baştan Çıkarma

Yetişkin şehvetin diliyle konuştuğu gibi şehvetin diliyle bakar. Bir kız çocuğu babanın (şehvetli) bakışında ne denli sevildiğini hissederse baştan çıkarma potansiyeli de (konuşmaya, süslenmeye ve ilgi çekmeye yönelik yatırımlar) o derece artar. Bu potansiyel kadınsı özdeşleşmelerin temelini oluşturacaktır. Babanın bakışı arzuya değil sevgiye dair olmalıdır. Bu bakıştaki fazlalık veya eksiklik mutlaka çocukta bir iz bırakacaktır.  Babanın bakışı, sevgi ve beğeni yerine arzunun bakışı olduğunda, bir kadın olarak hep cinsellikten uzak bir şefkat bakışını yani eksik olan bir babanın bakışını arar.

Medusa: Bir Bakış

Lacan, bakış eğer tahammül edilemeyecek ölçüde fazla gelen bir hazzın temsilcisi ise ölümcül nitelik kazanır, der. Medusa'ya bakanın taşa dönüşmesinden hareketle denilebilir ki, ötekinin bakışı aynı zamanda öldüren bir bakıştır. Bilindiği gibi Medusa güzelliğiyle etkileyen mitik bir kişidir. Poseidon onun güzelliğine karşı koyamayıp Athena'yı aldatınca, Athena Medusa'yı korkunç, yılan saçlı bir yaratığa çevirir. Artık ona bakan herkes de donmaktadır. Freud, Medusa figürünü iğdiş edilmenin simgesi olarak görmüştür. 

https://newspdr.com/

Ahmet Fidan

Merhaba. Ben Ahmet Fidan. 2000 yılında Muğla'nın Marmaris ilçesinde doğdum. İzmir'de yaşıyorum. Sakarya Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde son sınıf öğrencisiyim.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!