blog-image

OKULLARDA DERS DIŞI ETKİNLİKLERİN ÖNEMİ

 OKULLARDA DERS DIŞI ETKİNLİKLERİN ÖNEMİ

Okullar, öğrencilere verdiği eğitsel yaşantılarla akademik bilgilerin yanı sıra öğrencilerin ilgilerini ve yeteneklerinin geliştirebileceği olanaklar da sağlamaktadır. Bundan dolayı okullar, öğretim işlevlerini okulda verilen dersler aracılığıyla yürütürlerken, eğitim işlevlerini de ders dışı etkinliklerle bütünleştirerek vermektedir.  Ders dışı etkinlikleri, okulda veya okul dışında, eğitimin amaçlarına uygun olarak, öğrencilerin ilgi ve istekleri doğrultusunda, kişiliklerini geliştirmek için, okul yönetiminin bilgisi ve öğretmenin rehberliği altında yapılan, planlı, programlı ve düzenli çalışmalar olarak tanımlanmaktadır (Akar ve Nayir, 2015). Ders dışı etkinlikler içinde genel olarak sanatsal, kültürel ve sportif etkinlikler yer almaktadır.

Sanatsal Etkinlikler

Sanatsal etkinlikler yaşa, kültüre ve çevreye göre değişse de genel olarak müzik, resim, tiyatro piyes, heykel ve el sanatları vb. etkinlikleri kapsamaktadır.

Kültürel Etkinlikler

Ders dışı kültürel etkinlikler arasında şiirler, kompozisyon, çeşitli bilgi yarışları, roman ve hikaye okuma, dergiler okuma, okul gazeteleri ve halk oyunları gösterilebilir.

Sportif Etkinlikler

Ders sportif etkinlikler arasında futbol, basketbol, voleybol, koşu yarışmaları, hentbol, yüzme, tenis, vb. etkinlikleri kapsar.

Okul içinde veya okul dışında yapılan ders dışı etkinliklerin öğrencilere kişilik gelişimi başta olmak üzere öğrencilere birçok fayda sağlamaktadır. Ders dışı etkinliklerin öğrencilere sağladığı olanaklar ve fırsatları ele aldığımızda, bu etkinlikler öğrencilerin ilgilerini genişlettiğini, düşüncelerini ifade etmede öğrencilere kazanım sağladığı yeni fikirler düşünüp bulabildikleri görülmektedir. Ders dışı etkinlikler öğrencilere sağladığı yaşantılar ile öğrencilerin problem çözebilme ve karar verebilme becerilerini geliştirebilmekte, akademik başarılarını da artırabilmektedir.

Öğrencilerin psikososyal gelişimleri için sosyal ve kişilerarası becerilere sahip olmaları,  önemlidir. Bundan dolayı okullardaki ders dışı etkinlikleri; okul hayatını düzenleyebilme,  kişilerarası işbirliği yapma, takım halinde çalışabilme, demokratik davranışlar gösterebilme, öğrencileri yaşamın ilerisindeki yetişkin rollere hazırlayabilme, diğer kişilere saygı gösterebilme, projeler geliştirme ve yürütebilme, okulun içinde ve dışında araştırmalar yapabilme gibi önemli rollere sahiptir. Ders dışı etkinlikler sayesinde öğrenciler zararlı alışkanlıklardan ve zorba davranışlardan uzak kalır. Ayrıca ders dışı etkinlikler öğrenciler arası iletişimi geliştirir, birlikte çalışma ve işbirliğini destekler.

 Özetlemek gerekirse okullardaki ders dışı etkinliklerin önemi şunlardır.

1. Öğrencilerin yetenek ve ilgilerini tanımasına olanak sağlar.

2. Öğrencilerin özgüvenlerini artırıp sorumluluk duygusu kazandırır.

3. Öğrencilerin sağlıklı bir şekilde karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirir.

4. Öğrencileri sanatsal, kültürel ve sportif aktivitelere yönlendirir.

5. Öğrencileri zararlı ve kötü alışkanlıklardan korur.

6. Öğrencilere beceriler kazandırıp yeteneklerini sergilemelerine yardımcı olur.

7. Ülke sporu, müziği ve kültürel gelişimine katkı sağlar.

8. Öğrencilere yardımlaşma ve birliktelik duygusu kazandırır.

9. Öğrencilerin sosyal, duygusal ve bedensel gelişimlerine yardımcı olur.

10. Öğrencilerin bilişsel ve akademik başarılarına katkıda bulunur.

11. Öğrencilere öz disiplin ve liderlik becerileri kazandırır

 

                                                                                                         

                                                                                                              

https://newspdr.com/

Mehmet Arslan

Merhabalar ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Arslan. Lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Gaziantep üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptım. Halen Milli Eğitime bağlı Okul Psikolojik danışmanı olarak Diyarbakır'da görev yapmaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!