blog-image

MANİL: EMPATİ ÜZERİNDEN YAPILAN BİR TOPLUM ELEŞTİRİSİ

Kitabımızın ismi Manil. Detayına inmeden önce genel özelliklerine bir bakalım. Sayfa bakımından kısa ancak etki bakımından uzun olduğunu düşündüğüm bu kitap, üç bölümden oluşmaktadır: 

  1. İlk bölümde Manil’in başından geçen olaylar anlatılmaktadır. Buradaki yaşantılar bipolar bozukluk ve eşlik eden intihar girişimleri üzerinden şekillenmektedir ancak Manil’in bu yaşantılar arasında çevresindeki insanlarla iletişimleri ve travmalarına da değinilmektedir. 

  1. İkinci bölümde Manil’în başından ve aklından geçenler psikolojik kuramların ve görüşlerin elverdiği ölçüde incelenmektedir. Bu incelemelerin içerisinde sıklıkla topluma yapılan eleştirilere de rastlamak mümkündür. İçerisinde barındırdığı testler ile sizde ya da yakınınızda da benzeri bir durumun olup olmadığını fark etmenize yardımcı oluyor. 

  1. Son bölümde ise kitapta yer alan bazı küçük detayların açıklamaları bulunmaktadır. Karakter isimlerinin nasıl oluşturulduğu, ne anlama geldikleri vb. gibi detaylar buradadır. 

 Toplum eleştirisi yaptığını belirttik. Bunu nasıl yapıyor? Yazar ya Manil’i konuşturuyor ya ara sahnelerde yapılan hataların ne denli ağır sonuçlanabileceğini deneyimlettiriyor ya da kitabın tahlil kısmında tokat gibi bu gerçekleri çarpıyor. Kitap aslında hem “empati nasıl olur” sorusuna cevap veriyor hem de “nasıl yapılmaz” vurgusu yapıyor. Başında da bahsettiğimiz gibi intihar ve bipolar bozukluk üzerinden ilerleyen bir öykü içeriyor ve insanı intihara sürükleyen etmenleri, depresyon dönemlerindeyken zihnimizdeki düşüncelerin çarpıklığını ve bu çarpıklığın bizim hem duygularımız hem de davranışlarımız üzerindeki etkilerini gün yüzüne çıkarıyor. Aralara serpiştirilen testler ile de kendi farkındalığımızı yaşamamızı sağlıyor.  

Kitap hakkında ekleyeceklerim şimdilik bunlar. Sağlıcakla kalın. 


https://newspdr.com/

Furkan Sadık Öz

Merhaba, ben Furkan Sadık Öz. Bayburt Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü 2019 yılı mezunuyum. Bayburt'ta bulunan anaokulunda ve ilkokulda almış olduğum zorunlu stajlarla kendime yeni bilgiler ve tecrübeler eklemekte ve şuan çalışmakta olduğum özel eğitim kurumunda edindiğim deneyimlerle de bunları arttırmaya çalışmaktayım. Özellikle yoğunlaştığım alan çocuklardır ve kendimi bu konuda geliştirmek için elimden geleni yapmaktayım. Bunun dışında hobilerim arasında yazı yazmak bulunduğundan ötürü birkaç çevrimiçi dergide yazı yazmaktayım. Bunun yanı sıra Kızıl Gelincik isimli kitabın yazarlarından birisiyim. Aynı zamanda yazmış olduğum iki kitabım da yakın tarihte basıma verilecektir. Her geçen gün kendime, çocuklara ve insanlara katkıda bulunmak için çabalamakta ve bu azmi sürdürmekteyim.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!