blog-image

Kitle İletişimi

Kitle İletişimi

İnsanın ayırt edici özelliği düşünüp konuşabilmesidir. Bu ayırıcı özellik insanlar arasında bir iletişimin olmasını ve toplumların oluşmasını sağlar. Kitle İletişimi kavramı 1940’lı yılların başlarındada siyaset bilimcisi ve iletişim kuramcısı olan Harold D. Lasswell’in “kim, kime, hangi kanaldan ne gibi etkide bulundu?” sorusunun getirdiği model ile genellikle siyasetçiler tarafından siyasal propagandalar için kullanılmaya başlamış, günümüze kadar birçok farklı tanımı yapılmıştır. Lasswell’e göre kitle iletişimi; bilgi, düşünce ve tutumların büyük ve dağınık bir kitleye, bu amaç için geliştirilmiş araçlarla iletilmesidir.1

   Sanayi toplumunun tarihsel seyrine paralel olarak gelişen gazete, radyo, televizyon ve sinema gibi kitle iletişim araçlarına ve bu araçların bir veya daha fazlasını kitlelerle iletişim kurmak üzere kullanan geniş ölçekli organizasyonlara, günümüzde geleneksel medya denmektedir. Geniş kitlelere amaçları doğrultusunda etkin biçimde mesajları sunmak için meydana gelen ve günümüzde hızla gelişip farklı boyutlara ulaşan medya, kitle iletişim sürecinin en önemli organizasyon biçimidir. Mesaj üretir ve dağıtır.  Hatta ürettiği mesajı satar.

1 Laswell H., 1960. “The Structure and Function of Communication in Society: Mass Communications” Urabana: University of Illinois Press, s.117-130.

https://newspdr.com/

İrem Fulya Özkan

Akademisyen / Tasarımcı

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!