blog-image

Kaygılanınca İşler Normal Seyrinden Nasıl Çıkıyor? Baş Etmek İçin Ne Yapılıyor?

İnsan gelişimi boyunca bakıldığında “avcılık-toplayıcılık”tan “süper akıllı” topluma geçişimiz bilinse bile insanların beyninde yer alan “limbik sistem” yani ilkel kısım bir şekilde bu gelişimi tam olarak görmüyor ve ilkel olarak hayatta kalma güdüsüyle bu doğrultuda bugünki koşullarda hareket ediyor.

Bir panik hali hakim insanlarda; kaygı, korku… Bu süreçte iki tablo görebiliyoruz: İlki farkındalık kazanıp hareket eden ve destek/birlik ruhu oluşanlar; ikincisi ise tamamen hayatta kalmanın ve bahsettiğimiz ilkel davranışların sergileyen, ihtiyaçlarını tamamen “ben merkezli” düşünerek karşılayanlar. 

Aslında bu tür pandemik durumlar insanlarda farkındalık kazandırmalı, basit ve önemsiz görünen en ufak şeylerin bile aslında öneminin ne derece yüksek olduğunu bizlere gösterir.  

Telaş içerisinde olanlar, kaygı duyanlar, umursamayanlar, korkusuzlukla bilinçsizliği birbirine karıştıranlar, kaçma davranışı sergileyenler, hipokondriyaklar, obsesif tavırlar sergileyenler ve dahası...

Aslında tüm bunları engelleyen en önemli olgu bilinçlilik hali. Bilinçlenmek, mantıklı hareket etmek. Peki bizler bu süreci hem ruh sağlığı hem de fiziksel sağlığımız açısından nasıl sağlıklı tamamlayabiliriz?

Örneğin yeterli önlemleri aldığımızdan emin olarak?

Kendi kabuğumuza çekildiğimiz bu süreçte kendi gelişimimiz için ilgimiz olan alanlarda çalışmalar yaparak?

Çeşitli aktivitelerde bulunurak (kitap okuma, herhangi bir enstrüman çalma, boya kitaplarından boyamalar yapma, tablolar yapma, yemek tarifleri deneme, günün minik bir kısmında spor yapma vb.)

Peki sizler neler yapıyorsunuz bu süreçte, daha iyi hissetmek ve bu süreci sağllıklı atlatabilmek için?

https://newspdr.com/

Selda DURAN

Yakın Doğu Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunu Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!