blog-image

İlk Buluşma ve Ayrılık Vakti

Cinsellik bebeğin meme ile buluştuğu ilk anda başlar. Doğum sonrasında bebeğin beslenme amacıyla annesinin memesini heyecanla arayıp bulmasıyla başlayan bu dönem, bebeğin dış dünyayı içe alma deneyiminin ilk bellek izini oluşturur. Bebeğin emmekten yalnızca karnı doyduğu için haz almadığı kabul edilir. Annesinin memesini, meme yokken de kendi parmaklarını emmesinin aynı zamanda oral nitelikli cinsel bir haz verdiği düşünülür.

Freud’un cinsel gelişimin ilk evresi olarak tanımladığı oral dönemde erotojen bölge ağızdır:

…ve sütün ılık akışının uyarısı haz verici duyumsamaların nedenidir… Memeden doymuş bir biçimde geri çekilen pembe yanaklar ve çok mutlu bir gülümsemeyle uykuya dalan bir bebeği gören hiç kimse bu tablonun ileriki yaşamda cinsel doyum ifadesinin bir prototipi olarak devam edeceğini düşünmekten kaçamaz. (Freud, 2006, s.91)

Bu erken dönem, anneyle bebeğin yoğun bedensel ve duygusal temasını içerir. Dolto’ya göre “bu ilk aylarda anne, bebek için erkek ve kadına ait tüm niteliklere; yumuşak, yuvarlak, ancak sivri uçlu göğüslere sahiptir. Süt bebeğinin bedeni anneyle değiş-tokuşlardan oluşmuş bir arzu bedenidir”. Bu acı verici süreçte annenin duyarlı olması ve anlam vermesiyle beraber bu anları bebeğine iletmesi sayesinde anne ve bebek arasında özgü bir dil oluşmaya başlar.

Yeni doğum yapmış anne açısından bebeğine haz verici ve doyurucu bir emme deneyimi sunmak oldukça acılı ve güç bir durum olabilir. Dolto “kendi annesiyle iyi ilişkiler kurmuş annelerin çocuklarını kolaylıkla emzirdiğini” söyler. Ancak bu kadar şanslı olmayıp acı çeken anneler bebekle oluşan bağımlılıktan bunalarak emzirmekten vazgeçebilirler. Annelerin emzirmek istememe hissi aralarındaki bağ sayesinde hissederek memeyi reddeden bebeklerden söz edilir.

Dolto’ya göre “sütten kesme bebeğin doğumdan sonra yaşadığı ikinci büyük felakettir ve en uygun zaman, bebeğin ilk dişlerinin belirdiği ve nesneleri ağzına götürebildiği zamandır”. Memeden kesme zamanı çocuk doktorları ile psikanalistlerin fikir ayrılığına düştüğü konulardan biridir. Çocuk doktorları iki yaşına kadar anne sütü ısrarını sürdürürken psikanalister memeden kesmenin iki yaş civarında başlayacak olan anal dönemle iç içe geçmemesi gerektiğini düşünür. Aksi takdirde, çocuğun bağımsızlık kazanmaya yöneleceği ve anal evrede hala memeye bağlı olan bir çocuk, her iki evrenin büyüme misyonunu çatışmalı bir biçimde yüklenecektir. Sürekli emme eğilimi konuşma gelişiminde de ketlenme oluşturabilmekte ve geç konuşma veya kekemelik gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Bebek memeden doğru zamanda ayrılmalıdır. Ayrılık vakti bilinmeli ve dönemler birbirine girmemelidir. Sonunda ayrılık vakti gelip çatmıştır ve kayıp yaşanmalıdır ancak bu ayrılığın sonucunda bebek dünyanın bütün besinlerini ve tatlarını kazanacaktır.

https://newspdr.com/

Ahmet Fidan

Merhaba. Ben Ahmet Fidan. 2000 yılında Muğla'nın Marmaris ilçesinde doğdum. İzmir'de yaşıyorum. Sakarya Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde son sınıf öğrencisiyim.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!