blog-image

İLİŞKİLERDE SIKÇA YAPILAN HATALAR (2/2)

İlişkilerdeki hataların bazılarından önceki yazımızda söz etmiştik. Şimdi bu hataların geri kalanlarına bir göz atalım ve bu yazı dizisini sona erdirelim:


1. Gözlüksüz Kalamamak:
 Partnerlerden birisi genellikle yoğun duygularına o denli kaptırır ki kendisini, içinde bulunmuş olduğu durumun farkına varamaz. Sanki partneri olmazsa bir daha asla sevilmeyeceğini, kimsenin kendisini onun kadar sevemeyeceğini iddia eder. O yüzden onu hoş etmeye çabalar ve kendisini onun "sevgisine layık" kılmaya çalışır. Bu takıntı gözleri bulanık gören insanların yaşadığı gibidir. "Gözlüksüz göremem" der ve gözlüğünü çıkarmazlar. Oysa gözlük onların daha da bulanık görmesine yol açacaktır, gözlüğü çıkardıklarında dünyayı biraz daha güzel gördüklerini sonradan fark ederler. İşte tıpkı bu metafordaki gibi bu ilişkideki partner de zamanla bağımlı bir ilişki geliştirdiğini ve uğraştığı bu ilişkinin elinden gideceğini acı bir tecrübeyle anlayacaktır.  


2. Kâğıt Katlama Sınırsızlığı: 
Üsttekine benzer bir durum da burada görülür. Partnerlerden birisi karşı tarafın her hatasını alttan alır ya da görmezden gelir. Fakat bu içe atma genelde çok sürmez. Gün geçtikçe kendisinin de katlana katlana taşlaştığını ve ilerletemediğini anlayacaktır (ya da anlamasını umut ediyoruz da diyebiliriz, ne yazık ki çoğu ilişki anlaşılamadan bitiyor ya da acı bir şekilde sürüyor). 
 
3. Gözümün Üstündeki Kaş: 
 Sevginin kör ettiğini hepimiz ya da en azından çoğumuz biliyoruz. Bu körlük bazen kişinin hatayı sürekli olarak kendi üstüne almasına neden olabiliyor. Bariz bir şekilde hata karşı tarafın olmasına karşın "ilişki" bitmesin diye diğer partner kendi üzerine alınır. İşin daha kötüsü ise hatalı olan tarafın da bunu onaylamasıdır. Uydurma bir sebeple suçu partnerine yıkar ve onu kendiyle baş başa bırakır. 
 
4. Sınır Eksikliği: 
Birçok durum sınırlarla belirlenir ve açıklığa kavuşturulur. Sınırsızlık genel manada kaosa sebebiyet verir. İlişkinin başlarında sınırsız olmak her ne kadar iki tarafı da tatmin etse de zaman içerisinde taraflardan en az biri bu duruma içerlenmeye başlar. Çünkü o gün için uygun olan davranış bugün rahatsız verebilir. İşte bu değişkenlik "sen önceden böyle değildin" ithamına doğru yol alır. Burada iki seçenekten birisi olur: ilişki biter ya da diğer taraf kullanılmaya başlar.
 

https://newspdr.com/

Furkan Sadık Öz

Merhaba, ben Furkan Sadık Öz. Bayburt Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü 2019 yılı mezunuyum. Bayburt'ta bulunan anaokulunda ve ilkokulda almış olduğum zorunlu stajlarla kendime yeni bilgiler ve tecrübeler eklemekte ve şuan çalışmakta olduğum özel eğitim kurumunda edindiğim deneyimlerle de bunları arttırmaya çalışmaktayım. Özellikle yoğunlaştığım alan çocuklardır ve kendimi bu konuda geliştirmek için elimden geleni yapmaktayım. Bunun dışında hobilerim arasında yazı yazmak bulunduğundan ötürü birkaç çevrimiçi dergide yazı yazmaktayım. Bunun yanı sıra Kızıl Gelincik isimli kitabın yazarlarından birisiyim. Aynı zamanda yazmış olduğum iki kitabım da yakın tarihte basıma verilecektir. Her geçen gün kendime, çocuklara ve insanlara katkıda bulunmak için çabalamakta ve bu azmi sürdürmekteyim.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!