blog-image

İlişkilerde Duygusal Manipülasyon: Gaslighting

İlişkinizde süreğen bir dengesizlik ve çaresizlik hissediyor, sürekli tetikte ve savunmada olma ihtiyacı duyuyorsanız ya da ne yaparsanız yapın bir türlü yeterli olduğunuzu hissetmiyor ve karşıdakini memnun edemediğinizi düşünüyorsanız duygusal manipülasyona maruz kalıyor olabilirsiniz. 

Kişilerarası ilişkilerde yaşanan en zorlayıcı sorunlardan biri olan duygusal manipülasyon bazen açık ve direkt olarak kendini gösterirken bazense dolaylı ve örtük olarak gerçekleşebilir. Psikolojik şiddetin farklı bir boyutu olarak görülen gaslighting yönteminde ustalaşmış insanların kullandığı yaygın cümlelere baktığımızda genellikle sizin ‘aşırı’ tepki verdiğinizi, çok hassas olduğunuzu, kafanızda olmayan şeyleri kurduğunuzu, yaşanılan olay ya da durumun o kadar da önemli olmadığı gibi söylemlerle size psikolojik işkence uygulayabilirler. 

Bulunduğunuz ilişkide bu durumlar ile benzerlik gösteren şeyler yaşadığınızı düşünüyorsanız, atılması gereken ilk adım yaşanılan şeyin gaslighting olduğunun farkına varmaktır. Bunu fark ettikten sonra fazla vakit kaybetmeden kendinizi koruma altına almalısınız. Sürekli istek ve ihtiyaçlarınızı bastırarak, karşıdakinin tüm sorumluluklarını üstlenerek yalnızca süreci daha da kronikleştirirsiniz. Bunların hiçbiri problemi çözmede ve kendinizi iyi hissetmede uzun vadede işlevsel değildir. İlişkilerinizde dengeyi yeniden sağlamak için bu işlevsel olmayan tutumlardan uzaklaşmak gerekir. Bunun için kararlı olmak, kişisel sınırlarınızı belirlemek ve bunların savunucusu olmak, ilişki tercihlerinizi gözden geçirmek ve uzman yardımı almak başvuracağınız seçenekler arasında olabilir. 

https://newspdr.com/

Burcu Kırcalı

Herkese merhaba. Ben Burcu Kırcalı. Giresun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. Lisans eğitimim boyunca birçok etkinlik ve konferansta yer alma şansım oldu. Kendimi geliştirmek ve alanımda gelişmek için hala çeşitli eğitimler almaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!