blog-image

HİPOKONDRİYAZİS/ HASTALIK KAYGISI BOZUKLUĞU

HİPOKONDRİYAZİS/ HASTALIK KAYGISI BOZUKLUĞU

Yaşadığımız dönemlerde ekonomi, refah, gelecek kaygısı gibi sebepler maalesef stres faktörünü hayatımızın odağından uzaklaştıramaz hale getirdi. Stres, kaygı, hastalanma endişesinin etkisi ile sürekli, arama motorlarından kendimize teşhis koyup, tedavi uygulayabiliyoruz. Bazılarımız bunu uzmanınla ile görüşene kadar bilgilenmek için yaparken bazılarımız için durum maalesef aynı olamıyor. Sonuçlar neticesinde sürekli kaygı ile yeni edindiği bilgilerle tanısını da değiştirebiliyor.

Peki kendine tanı bulmaya başlamak, bende bu belirtiler var diye düşünmek,  hastalık kaygısını yaşadığınız anlamına gelir mi? Bu kadar kolay mıdır halk arasında bilinen adıyla hastalık hastası olmak?  Sürekli kendine hastalık uydurmak mıdır? Stresle birlikte artabilir mi? Kendi kendine tanı koyup dikkat mi çekmektir?

Hipokandriyazis yani Hastalık Kaygısı Bozukluğu, DSM-V tanı ölçütüne göre;

Ağır bir hastalığının olduğunu ya da olacağını düşünüp durma olarak tanımlanmıştır.

Birey sıklıkla, yüksek düzeyde kaygı yaşar ve sağlık durumu ile ilgili korkuya kapılır.

Bedensel belirti yoktur, varsa ağır değildir. Başka bir hastalık durumu varsa ya da bir hastalık durumu çıkma olasılığı yüksekse; güçlü bir aile öyküsü vb. varsa bu konuda düşünüp durma durumu aşırı düzeyde ya da orantısızdır.

Kişinin sağlıkla ilgili davranışlarında aşırılıklar görünür (sık sık sağlık taramasından geçer) ya da kaçınma içindedir (doktora gitmekten ve hastanelerden kaçınır).

Hastalıkla uğraşıp durma süresi 6 aydır ancak korkulan bu özgül hastalık bu süre içinde değişebilir.

Hipokondriyazis, kısaca bireyin, ciddi bir hastalığı olduğunu veya olacağını düşünmesi ve ufak belirtileri büyük hastalık habercisi olarak yorumlamasıdır. Kaçınmayan bireyler sıklıkla hastaneye gidip sağlık taramasından geçer. Herhangi bir hastalığı olmadığı söylendiğinde ise ikna olmazlar. Gereksiz birçok tıbbi test ve tahlil yaptırırlar.

‘İnternette belirtilere bakarken birkaçının bende olduğunu gördüm. Bende şu hastalık var…’ diyenler hemen kendine karşı acaba bende bu bozukluk mu var diye düşünmek erken. Çünkü bu durumda tanı almak için durumu abartarak düşünmek ve düşünme süresinin en az 6 ayı tamamlaması gerekmektedir.

Bedensel/ Psikosomatik Belirti Bozuklukları içinde yer alan Hipokondriyazis dikkat çekmek için ortaya atılan bir durum değildir. Bu durumda olan bireylerin psikolojik yardım almanın önemini kavramalarına yardımcı olmak gerekir. Çünkü herhangi bir hastalığı olmadığı söylendiğinde ikna olmadıkları için bu hastalığın psikosomatik olduğunu dile getirmek durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirebilir.  

 

 

 

Kaynakça:

Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Beşinci Baskı (DSM-V), Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı’ndan, çev. Köroğlu E, Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 2013.

https://newspdr.com/

Özge Özbilge Altunsoy

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!