blog-image

HER OKULA BİR PDR NORMU VERİLMESİNİN ÖNEMİ

 HER OKULA BİR PDR NORMU VERİLMESİNİN ÖNEMİ

 

Deprem gibi afetlerde en çok etkilenen gruplar arasında çocuklar gelmektedir. Ancak çocuklar yetişkinlere göre  daha hızlı durumlara adapte olabilmekte, normal yaşama daha hızlı dönebilmektedir Bu da en çok okullar aracılığıyla yapılmaktadır. Ülkemizde yaşanan üzücü deprem nedeniyle açılamayan okullar bazı yerler dışında açılmaya başlandı. Açılan okullarda ilk olarak öğrencilere Psikososyal destek verilmektedir. Psikososyal desteğin amacı; deprem sonrasında çocukların okula uyumunu sağlamak, normal yaşama dönüşlerini hızlandırmak, rutinler oluşturmak, duygularını ifade etmelerine izin vermek, sosyal etkinliklere katılmaları sağlamak ve gerektiğinde profesyonel yardım almalarının sağlamaktır. Bu adımlar, çocukların deprem sonrası yaşadıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olabilir ve normal yaşamlarına geri dönmelerini kolaylaştırabilir. Bu adımlar okullarda profesyonel bir şekilde Psikolojik Danışmanların/Rehber öğretmenler aracılığıyla yapılmaktadır.

Psikolojik Danışmanların/Rehber öğretmenlerin aracılığıyla verilen destek sonrası PDR normunun önemi okullarda daha da anlaşılır hale gelmiştir. Sadece deprem değil pandemi sonrası okullarda verilen psikososyal destekte de, Psikolojik Danışmanların/Rehber öğretmenler önemli roller üstlenmiştir.  Günümüzde hızla artan siber zorbalık, hızla artan bağımlılıklar, okullarda artan davranış bozuklukları vb. gibi durumlarda da okullarda gerek bireysel görüşmeler, gerek ise seminerler şeklinde toplumsal farkındalık oluştururlar. Psikolojik Danışmanların/Rehber öğretmenler okullarda sadece Kişisel Sosyal Rehberlik alanında değil hem mesleki hem de eğitsel rehberlik alanında başarılı çalışmalar yapmaktadır. Ortaokulda LGS tercih döneminde, YKS tercih döneminde yazın okullar tatil olmasında rağmen etkin görevler almaktadır. Okullarda öğrencilerin kendilerini tanımalarına yardımcı olarak ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerini sağlayarak, kendilerine uygun meslekleri tanımalarına yardımcı olurlar.

Günümüzde okullarda Milli Eğitim Bakanlığı yönetmenliğine göre MADDE 21- (2), (b) (Değişik: 30/10/2017-2017/10939 K.) “İlkokullarda öğrenci sayısı 300, ortaokul, imam hatip ortaokulları ve anaokullarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir.”  Ayrıca ortaöğretim kurumlarında 150 ve daha fazlası için 1 norm verilmektedir. Ancak PDR normundan dolayı binlerce okulda Psikolojik Danışmanların/Rehber öğretmen normu yoktur.  Deprem, sel, pandemi, ani ölümler, intihar vb  gibi olaylarda PDR normu olan okullardan, PDR normu olmayan okullarda kısa süreliğine Psikososyal destek için görevlendirmeler yapılsa da bu geçici bir çözümdür.  Asıl çözüm PDR normunun her okula verilmesidir. Her okula bir PDR normu verilmese de PDR norm sayılarının aşağı çekilmelidir.

https://newspdr.com/

Mehmet Arslan

Merhabalar ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Arslan. Lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Gaziantep üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptım. Halen Milli Eğitime bağlı Okul Psikolojik danışmanı olarak Diyarbakır'da görev yapmaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!