blog-image

HANGİ MESLEĞİ SEÇMELİYİM?

 YKS sonuçlarının açıklanmasına az bir süre kala sınava giren milyonlarca öğrencinin aklındaki soru “Hangi Mesleği Seçmeliyim”? Öğrenciler başta yetenek, ilgi ve değerlerini göz önüne alarak üniversitede bir bölüm seçeceklerdir.  Öncelikle bir meslek seçerken o mesleğin özelliklerini, kişinin kendi yetenek ve ilgilerini iyi bilmesi gerekmektedir. Peki gerçekten isteyen her öğrenci üniversitede istediği mesleği seçebiliyor mu sorusuna net cevap; elbette HAYIR? Çünkü bilindiği üzere her öğrenci belli bir puana sahip olacak ve puanının yettiği bölümleri yazacaktır. Bu da öğrencilerin hatalı tercihler yapmasına sebep olan bir etkendir. Meslek seçimi önemli süreçlerden bir tanesidir ve dikkatle yapılmalıdır.

Meslek Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->İlk olarak öğrencilerin kendini tanıması gerekir. Öğrencinin kendi yeteneğini ve ilgisini iyi bilmesi gerekir. Ben bu mesleği yapabilir miyim, sevebilir miyim, severek yapabilir miyim sorusuna cevap vermesi gerekir.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Meslek hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunmalıdır. Mesleğin çalışma koşulları, çalıştığı alanlar,  vb. özellikler bilinmelidir. O mesleği yapan kişilerden bilgi alınmalıdır.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Sırf günümüzde popüler diye bir meslek yazılmamasına dikkat edilmelidir. Gelecekte bu mesleğin çalışma alanları, iş alanları, atama koşulları vb. gibi durumlar araştırılmalıdır. Çünkü bilgi ve teknoloji çağındayız, koşullar çok hızlı değişim göstermekte, mesleklerin popülaritesi de buna göre değişebilmektedir. Bugün iş imkanları, çalışma koşulları çok iyi olan meslek, bölümü bitirene kadar çok hızlı bir değişim gösterebilir. Buna dikkat etmek gerekir.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Üniversiteye gideyim de ne olursa olsun düşüncesi yine günümüzdeki hatalı kararlardan bir tanesidir. Öğrenciler üniversite ortamını merak etmekte ve sırf oraya gitmek için puanının geldiği yerleri rastgele yazabilmektedir. Bu da yanlış bir karardır. Doğrusu bir sene geç olsun ama sevdiğim ve yapabileceğim, bir meslek seçimi olmalıdır.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Aile, Öğretmen, Tercih Danışmanları, Okul Psikolojik Danışmanlarından bilgi ve yardım alınmalı ancak son kararı her zaman öğrenci vermelidir.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Meslek seçerken aile elbette görüşünü bildirecektir, ancak sevmediğiniz, yetenek ve ilginizin olmadığı sırf aile istediği için de bir meslek seçilmemelidir. Mesleği öğrencinin kendisi yapacağı için ilerde çok zorluklar yaşayabilir. Ancak aileden uzaklaşmak yada kendi ilinden uzak bir yerde üniversite okumak için de rastgele bölüm yazılmaması gerekir.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi de, öğrencilerin arkadaşlarıyla  üniversiteyi aynı yerde okumak için herhangi bir bölüm yazmasıdır. Buda son derece hatalı bir karardır ve yapılmamalıdır.

 

Yine unutulmamalıdır ki bilim ve teknoloji geliştikçe meslek çeşitleri de hızla artmaktadır, bir yandan bazı meslekler çalışma yaşamından silinirken bir yandan da yeni meslekler ortaya çıkmaktadır. Teknoloji geliştikçe mesafeler kısalmaktadır. Bir kişinin kendini geliştirdiği takdirde dünyanın her yerine gidebilme ve çalışabilme olanağına sahip olunduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden mutlaka yabancı dil öğrenilmeli, hızla gelişen bilim ve teknoloji çağına ayak uydurmak gerekir.

https://newspdr.com/

Mehmet Arslan

Merhabalar ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Arslan. Lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Gaziantep üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptım. Halen Milli Eğitime bağlı Okul Psikolojik danışmanı olarak Diyarbakır'da görev yapmaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!