blog-image

Geçmiş geçmiş midir ?

Bugün yaşadığımız ve beslediğimiz duygu ve düşüncelerin bir temeli var mıdır?

Bu soru yıllardır zihnimin bir köşesinde kendi benliğini var edebilmek için beni sürekli meşgul ediyordu. Bu meşguliyete dur demek ve zihnimi rahatlatmak için artık bir cevap bulma vakti gelmişti. Havalimanında tesadüfen aldığım bir kitap (seninle başlamadı- mark wolynn) tamda bu soruma bir ışık tuttu. Geçmiş aile yaşantılarının ve travmalarının bugün ki yaşantılarımıza bir ışık tuttuğunu ve hissettiğimiz acı duyguların aslında bizimle başlamadığını bizden en az üç kuşak öncesinden bu yana gelen tamamlanmamış acı hatıraların bir ürünü olarak bugün ki acılarımızı büyüttüğümüzü ve şekillendirdiğimizi öğrendim. Bununla alakalı bir kaç hikaye örneğini sizinle paylaşmak isterim;

Mark bugün yaptığı projeler ile tanınmakta ve bu projeleri topluma sunmaktadır. Hikayesine bakacak olursak annesi mark'ı doğururken zor deneyimler yaşadığını anlattı, doğum anı oldukça zor ve travmatik geçen markın annesine forseps verilmiş ve bunun sonucunda mark doğumdan yüzünde ve kafatasında oldukça büyük morluklar ile dünyaya gelmiş. Yaşamın bu erken döneminde mark'ın yaşamış olduğu travmatik durum onu bugün yeni bir proje doğururken ve topluma sunarken etkisi altına almakta ve annesinin o gün duyduğu korku, heyecan ve pişmanlık duygularını yaşamın çok farklı bir yerinde yeniden zikrederek hissetmektedir. Mark'ın annesi ile ortak mirası yeniliğe karşı duyulan bu hisleridir.

Jesse yıldız bir futbolcudur ve daima iyi notlar alan bir öğrencidir. Ancak inatçı uykusuzluğunun yaşamını olumsuz etkilediğini ve onu depresyona sürüklediğinden yakınmaktadır. Jesse bu durumuyla alakalı çeşitli tıbbi testlerin ardından soluğu bir terapistin yanında alır. Terapist jesse'ın durumuyla alakalı bir çalışma sırasında onun ''Eğer uykuya dalarsam bir daha asla uyanamam'' dediğini duyar ve bu kelime üzerine odaklanır. Jesse'ın üç kuşak öncesi ile ilgili ailesinde bu durum ile şikayeti olan birinin varlığı ile alakalı bir sorgulama yapıldığında jesse'ın amcasının kanadanın kuzeyinde yellowknıfe kasabasında bir elektrik direğini düzelttiği sırada akıma kapılık orada donarak öldüğü açığa çıkmıştır. Jesse bu korku ve umutsuzluğunun temeline ilişkin sonunda mantıklı bir açıklama bulmuştu ve oldukça hafiflemiş bir şekilde terapiden ayrılmıştı ve daha sonra yapılan izleme çalışmalarının sonucunda jesse'nın kaygı ve depresyon seviyesinde ciddi anlamda azalmalar olduğu terapist tarafından kaydedildi.

Bunun gibi yazılacak onlarca hikaye örneği vardır. Bu konular ile yapılan son bilimsel çalışmalar geçmiş aile travmalarının bugün yine yeniden yaşanıldığına dair son derece çarpıcı deliller ortaya koymaktadır.

Yaşadığımız duygu ve düşüncelerin bizden önceki atalarımız bir mirası olduğunu da hatırlamak ve kendimizi birazda olsun suçlamaktan vazgeçmek kendi ruh sağlığımız için son derece önemlidir. 


https://newspdr.com/

Mehmet Yusuf Turan

Bir adada dünyaya gelen, anne ve babası çiçekçi, iki kız kardeş sahibi kaotik ve problemli durumların ustası, bilim ve kitap meraklısı insanlardan bir insan.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!