blog-image

EYVAH! ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR

. Bireylerin yaşamları boyunca çeşitli dönüm noktaları bulunmaktadır. Hiç şüphesiz ki okula başlamak da bunlardan biridir. Üç aylık yaz tatilinin ardından okula başlama vakti geldi de çattı. Bu durum da öğrenciler ve ailelerde çeşitli kaygılara sebep olabilmekte. Peki, bu durumda neler yapılabilir? Hadi gelin birlikte bakalım.

 “Okul” algısı her yaş grubunda farklılık gösterebilmektedir. Örneğin, ilkokul 1.sınıfa yeni başlayan bir çocuk için okula uyum süreci farklı iken 12.sınıfta eğitimine devam eden ve sınava hazırlanan bir öğrenci için adapte olma süreci farklıdır. Öğrencilerin içinde bulunduğu kaygı ve heyecan, ebeveynler tarafından gözlemlenmekte ve benzer duyguları ebeveynler de yaşayabilmektedirler. Özellikle çocuğu ilk kez okula başlayacak olan ebeveynler için bu durum daha farklı bir hissiyat oluşturabilmekte ve onları kaygılandırabilmektedir. Günümüz şartlarında anaokulları çocukların okul hayatına adapte olmalarını kolaylaştırmaktadır. Ancak bazı çocuklar anaokulundaki ortamdan çıkarak kuralların daha sıkı olduğu bir üst eğitim kademesine uyum sağlamakta zorlanabilmektedirler. Yine dikkat problemi olan ve özel öğrenme güçlüğüne sahip olan çocuklar da uyum sağlamakta zorluk çekebilmektedirler.

Peki, bu süreçte neler yapılabilir?

-Öncelikle şu soruyu sormalısınız: “Çocuğum ilkokula başlamaya hazır mı?” Sosyal, akademik ve duygusal açıdan çocuğun ilkokula hazır olup olmadığını bilmek ve değerlendirmek oldukça önemli bir konudur. Sosyal ve akademik hazırbulunuşluğu ölçmekte uygulanan çeşitli testler mevcuttur.  Bunun için bir uzmana danışmak ve onun yardımıyla bunu netleştirmek çocuğunuzun okula uyum sürecinde destek olacaktır.

- Okula başlamadan önce çocukların bir psikolojik taramadan geçmesi, çocukta bulunan özel öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozukluğu gibi birçok problemin önceden tespit edilebilmesini sağlayacaktır.

- Ebeveynler olarak göstereceğiniz sabrınız ve kararlı yapınız, çocuğunuzun başladığı okula göstermiş olduğunuz inanç ve güven, çocuğunuzun adapte olma sürecini kolay hale getirecektir. Çünkü ebeveynler kendi duygularını, çocuklarına sözel ve davranışsal olduğu kadar duygusal olarak da yansıtabilmektedirler. Bu açıdan dikkat etmekte fayda vardır.

- Çocuktaki kaygının sebebi muhtemelen belirsizlikten kaynaklanmaktadır. Okula başlayacak olan çocuğunuza yaşayacakları hakkında önceden bilgi vermek, belirsizlik hissini gidermesine yardımcı olacak ve onu rahatlatacaktır. Çocuğunuza okulun oyun oynayabileceği ve çok eğlenceli bir yer olduğunu söylemekten de kaçınmak gerekir. Çünkü söyledikleriniz ile gerçekler birbirini karşılamadığı takdirde çocuk ilerleyen zamanlarda kendini kandırılmış ve bunalmış hissedebilir.

- Çocuğunuz günün tamamını okulda geçireceğini ve sizlerden ayrı kalacağını düşünebilir. Bu sebeple çocuğunuza okulda bulunacağı saatlerden bahsedebilir ve günün yalnızca belli bir zaman aralığında okulda olacağını söyleyebilirsiniz. Yine çocuğunuz okula giderken vedalaşma oldukça kısa tutulmalıdır. Çocuk ayrılmakta zorlanabilir ancak burada ebeveynlerin kararlı yapısı duruma alışmayı kolaylaştırabilir.

- Okulun ilk günü çocuğunuz ile birlikte okula gitmek onun okula, öğretmenine ve arkadaşlarına olan uyumunu kolaylaştıracaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta çocukla sınıfa girmeyerek yalnızca sınıfın kapısına kadar geleceğinizi belirtmektir.

-Çocuğunuza okul bittiğinde onu zamanında alacağınızı veya evde onu bekliyor olduğunuzu mutlaka söyleyin ve buna riayet etmeye çalışın. İlk günden gecikmeniz ya da evde olmamanız çocuğunuzun kaygısını artırabilir ve çocuk bir daha okula gitmek istemeyebilir.

- Okul alışverişi yaparken çocuğun da fikrini almayı ihmal etmeyin. Kendi zevkine uygun olan okul eşyalarının alınması okulu daha cazip hale getirecektir.

-Çocuğunuzun okul kıyafetlerini ve çantasını hazırlamasına yardım etmek onun sorumluluk almasını ve öğrenmesini sağlayacaktır.

- Çocuğunuz okuldan geldiğinde okulda yapıklarını sorabilir ve onunla sohbet edebilirsiniz. Bu durum onun rahatlamasını ve doğal olarak uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.

- Çocuğunuzun okuma-yazma öğrenme sürecinde oldukça sabırlı olmalısınız. Çünkü okuma-yazma öğrenme zihinsel bir süreçtir ve her çocuk için farklı bir işleyiş göstermektedir. Bazı çocuklar kolaylıkla okuma-yazma öğrenirlerken bazıları zorlanabilirler. Bu sebeple anne-babanın sabırlı olması çocukların uyum ve öğrenme sürecinde kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olacaktır.

- Okulda verilen eğitimin ebeveynler tarafından evde de desteklenmesi gerekir. Bunun için okul-aile işbirliği önem arz etmektedir. Ancak elbette ki bu işbirliğinin sınırı aşılmamalı, okul ziyaretleri, kararında yapılmalıdır.

- Ebeveynler olarak çocuklarınızın yanında öğretmenleri hakkında olumsuz söylemlerde bulunulmamalıdır. Aksine öğretmenlerine güvenebilmeleri ve okuldaki mutlak otoritenin öğretmen olduğu çocuklara hissettirilmelidir.

- Çocuk okula başlamadan önce onunla birlikte okulu ziyaret ederek öğretmenini görmesini sağlamak çocuğun okul ve öğretmen algısını somutlaştıracaktır.

- Çocuğunuza sıklıkla eğitim almanın öneminden bahsedin. Ancak burada “ Okumazsan şunun(?)  gibi olursun ya da okumazsan şurada (?) çalışırsın” gibi ayrıştırıcı ifadelerden kaçının. Şaka amaçlı dahi olsa çocuğunuz bunu ciddi olarak algılayabilir ve okula karşı olumsuz bir tutum geliştirebilir.

- İstendik olmayan bir davranışta bulunduğunda çocuğunuzu öğretmenine şikâyet etmekle tehdit etmeyin. Bu durum çocuğun öğretmeninden korkmasına ve doğal olarak okuldan uzaklaşmasına sebep olabilir.

- Çocuğunuz ile geçmiş okul anılarınızı paylaşabilirsiniz. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken nokta olumsuz yaşantılar içeren anılarınızdan bahsetmemenizdir. Olumsuz anılarınızı aktardığınız takdirde çocuk okula karşı önyargı oluşturabilir veya okuldan soğuyabilir.

- Çocuğunuza başarılı olmak kadar başarısız olmanın da insanların karşılaşabileceği bir durum olduğunu hissettirmeli ve asıl önemli olanın başarısızlıkla nasıl mücadele edebileceğini bilmek olduğu algısı oluşturulmalıdır.

Yeni eğitim-öğretim yılının tüm öğrenci ve ebeveynlere güzellikler getirmesi dileğiyle.

https://newspdr.com/

Eda Selin Şahin

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünden 2022 yılında mezun oldum. Eğitim hayatım süresince çeşitli kurum ve kuruluşlarda gönüllü ve zorunlu stajlar yaptım. Halen ruh sağlığı alanında hizmet veren birçok topluluk ve platformda çeşitli görevlerime devam etmekteyim.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!