blog-image

ÇOCUKLAR VE YETERSİZLİK DUYGUSU

 ÇOCUKLAR VE YETERSİZLİK DUYGUSU

Yapma, oynama, kırarsın, dökersin, sen yapamazsın, sen karışma vb. sözler. Bu sözler hemen her çocuğa çevresi tarafından söylenmiştir ve söylenmeye devam ediliyordur.  Peki bu sözleri şuan okuduğunuzda aklımıza gelen ilk şey nedir? Benim aklıma gelen ilk şey “Yetersizlik Duygusu”. Bu sözler çocukların kendine zarar vermesinden veya herhangi bir şeye zarar verilmesinden korkulduğu için söyleniyordur. Ama bilinmeden de çocuklarda yetersizlik duygusu oluşmaya sebep olmaktadır. Sadece bu olumsuz sözler değil aileden yeterince sevgi ve kabul görmeme de yetersizlik duygusuna neden olur. Yetersizlik duygusuna kapılan çocuklar kendini değersiz ve başarısız olarak görecektir. Bu olumsuz bakış açısı da çocuğun özgüvensiz olmasına sebep olacaktır.

Yetersizlik duygusu ile büyüyen çocuklarda da ileri yaşlarda özgüven eksikliği oluşacaktır. Özgüven eksikliği olan kişiler hem sosyal hayatlarında hem iş hayatlarında zorluklarla karşılaşacaklardır. Sosyal ortamlara girmekten çekinme, insanlara hayır diyememe, başkalarına bağımlı hale gelme, arkadaş edinmede zorluklar çekme gibi sorunlar yaşayacaklardır. Özgüven eksikliği olan kişiler duygu düşüncelerini ifade etmekte zorluk yaşar ve verilen sorumluluktan kaçmaya çalışır.

Yetersizlik duygusuna sebep olan etmenlerin çoğunluğu çocuklukla oluşan hatalı davranış ve sözlerden kaynaklanmaktadır. Bu hatalı davranışların başında da sürekli olumsuza odaklanmak gelmektedir. İnsanlar olarak genelde kendimizin ve çevremizdekilerin olumsuz özellikleri daha dikkat çeker.10 soruluk bir sınava girdiğinizi düşünün. Sınavı okuyan görevlinin yanınıza geldiğini ve 10 sorudan 9 tane doğru ama 1 tane ise yanlış cevapladığınızı söylediğini hayal edin. Sizce görevliye ilk soracağınız soru ne olur?

           

    Yapılması Gereken Davranışlar

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Çocuğa onun karşılıksız sevildiği hissettirilmelidir.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Yaşı kaç olursa olsun çocuklarımızın olumlu yönlerine odaklanmalı ve olumlu özellikleri onlara söyleyerek onları motive etmeliyiz. Özellikle anne babadan çocuğa karşı söylenmiş olumlu sözler ve geri bildirimler her çocuk için en büyük motivasyon kaynağıdır.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Çocuklara başarabilecekleri hedefler belirlemeli ve hedefi gerçekleştirdiğinde takdir etmeliyiz. Başarı duygusunu hissettirmeliyiz.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->İlgi ve yeteneğinin olduğu sosyal aktivitelere yönlendirmeliyiz.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Akranlarıyla oyun oynanması ve arkadaş edinmesini sağlamalıyız.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Çocuklarla yeterince vakit geçirilmeli ve onlarla aktivitelere gitmeliyiz.

https://newspdr.com/

Mehmet Arslan

Merhabalar ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Arslan. Lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Gaziantep üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptım. Halen Milli Eğitime bağlı Okul Psikolojik danışmanı olarak Diyarbakır'da görev yapmaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!