blog-image

Benlik Saygısı

Her birimiz değişen ve sürekli gelişen dünya içerisinde kendimizi bulma yolculuğu içerisindeyiz. Bunu yaparken de kuşkusuz yaşantılarımız ve benlik algılarımız biriciktir. 

Peki benlik ve benlik saygısı nedir? 

Benlik kavramı, bireyin kendine ilişkin duyguları, algıları, tutumları ve kim olduğuna dair fikirlerini ifade eder. Benlik saygısı ise; çocukluk döneminde gelişmeye başlayan kişinin kendini değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkan, kendinden memnun olma durumudur. 

Sosyal çevreden ve kök aileden alınan destekle artan benlik saygısı öğrenilen bir fenomen ve yaşam boyu devam eden bir süreçtir. 

Psikolojik işlevlerimizin merkezinde olan benlik saygısı, kişiliğin uyum sürecinde ve ruh sağlığının oluşumunda önemli bir faktördür.

Benlik saygısının düşük olması benliğin değerini düşürücü yaşantılara sahip olmanın sonucudur. Çocukluk döneminde yaşanan ihmal, istismar ve travmalar düşük benlik saygısını etkileyen faktörlerdendir. Düşük benlik saygısı olan bireylerde yüksek düzeyde kaygı, psikosomatik belirtiler (baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk, kas ağrıları vb.) ve depresyon belirtileri görülür. 

Benlik saygısının yüksek olması halinde ise bireylerde kendine güven, iyimserlik, başarma isteği, zorluklardan yılmama gibi özellikler yer alacaktır. Olumlu benlik saygısı kişinin tümüyle birey olarak kendini kabul etmesi, değer vermesi ve güvenmesi olarak tanımlanabilir. 

Benlik saygısının yaşam boyu devam eden bir süreç olduğundan bahsettik. Peki düşük benlik saygısına sahip bireylerin ideal (yüksek) benliğe ulaşması mümkün mü? Mümkünse neler yapılmalı? Gelin birlikte inceleyelim. 

Öncelikle bilinmelidir ki bireylerin benlik saygısını yükseltmeleri mümkündür. Bunun için kendimizi sevmek, olduğumuz insanı aşağı ya da üstün görmeden olduğu gibi kabul etmek, güçlü yönlerimizin farkına varıp bunları geliştirmek, olumsuz söylem ve yaşantılarımızı olumluya çevirmeye çalışmak, hedefler/ listeler belirlemek, sosyal- sanatsal- kültürel etkinliklerde bulunmak ve ‘hayır’ diyebilmenin gücünü hissetmek düşük benlik saygımızı yükseltmek için iyi bir başlangıç olabilir. 

https://newspdr.com/

Burcu Kırcalı

Herkese merhaba. Ben Burcu Kırcalı. Giresun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. Lisans eğitimim boyunca birçok etkinlik ve konferansta yer alma şansım oldu. Kendimi geliştirmek ve alanımda gelişmek için hala çeşitli eğitimler almaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!