blog-image

AKRAN ZORBALIĞI

Toplumda pek çok insan zorbalığa maruz kalmıştır ve çocukların da maruz kaldığına şahit olmuştur. Akran zorbalığı okulların güvenilir olmalarının ve öğrencilerin kişisel güvenliklerinin önünde önemli bir sorundur. Bu konu çeşitli adımlar atılarak kitaplara filmlere oyunlara konu olarak topluma anlatılıyor bilinçlendiriliyor olsa da yeteri kadar aileye hala ulaşılamamıştır.

Bir davranışın zorbalık olarak sayılabilmesi için olumsuz davranışta süreklilik olması gerekir.

Taraflar arasında güç dengesizliğinin görülmesi, sözel fiziksel ve psikolojik yönlerden kasıtlı olarak yapılan zarar verici davranışlar içerir. (Olweus,1993).

Burada saldırgan için belirgin bir neden yoktur zorba bu davranışından dolayı tatminkar hissetmektedir. Hem zorba bireysel ve grupça hareket edebilir hem mağdur bireysel veya grupça zarar görebilir. Mağdurun hafif ve şiddetli psikolojik, sosyal ve fiziksel travmaya maruz kalmasına neden olur. Mağdurun kendini koruyamaması ve savunamaması söz konusudur.

Akran zorbalığını fiziksel, sözel, duygusal olarak örneklendirecek olursak

Fiziksel: İtme, tekmeleme ,vurma, yumruklama

Sözel: isim takma, hakkında söylenti yayma, küçük düşürme, kötü şakalar, alay etme, kırıcı notlar, biri hakkında kötü şeyler yazma

Duygusal: Irkla ilgili aşağılamalar , tehdit edici kaba mimik ve davranışlar, grup dışında bırakma, duygusal işkence

Dan Olweus (1995:9) zorbalığı şöyle tanımlar: ‘Bir kişi düzenli olarak ve bir süre boyunca, bir veya daha fazla kişinin olumsuz davranışlarına maruz kaldığında zorbalığa uğramış olur’

 

 

https://newspdr.com/

Barış Aytaç

Merhabalar ismim Barış AYTAÇ. 1994 Balıkesir/Edremit doğumluyum. Liseye kadar olan eğitimimi Tekirdağda tamamladıktan sonra Üniversiteyi Bosna Hersek'te Pedagoji ve Psikoloji bölümünde okudum. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi'nde fark derslerini vererek denkliğimi aldım. Üniversite süreci boyunca gönüllü ve zorunlu stajlar yaptım. Çocuk Resimlerinin Psikopedagojik incelenlenmesi eğitimini aldım. Şuanda Deneyimsel Oyun Terapisi eğitimi ve Türk Pdr Derneği onaylı Aile danışmanlığı eğitimi alarak mesleki hayatıma devam etmekteyim.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!